PASSZÍVHÁZ ABLAK-AJTÓ

A passzívház ablakainak a minősítésekor több szempontot vesznek figyelembe, aminek külön-külön meg kell felelnie az ablaknak.

Uw<0,8 W/m2K, ahol U az ablak egészére vonatkozó hőszigetelési érték
 
Uf<0,85 W/m2K, ahol Uf az ablak keretének hőszigetelési értéke
 
Ug<0,7 W/m2K, ahol Ug az üveg hőszigetelési értéke
 
G>0,5 ahol G az üveg szoláris áteresztő képessége. A 0,5 azt jelenti, hogy az infrasugarak (meleg) 50%-át átereszti. Ez a téli szoláris nyereség miatt nagyon fontos, nyáron viszont nem nagy előny.
 
Pszi érték: az üveg összeragasztásánál a távtartóknál hőhíd keletkezik. Ennek nagysága függ a távtartók anyagától. A régi alumínium távtartók helyett passzívház ablakoknál műanyag és rozsdamentes acél távtartókat alkalmaznak. A műanyag Pszi értéke jobb, viszont sokkal gyengébb, így az üveg kicsit deformálódhat főleg nagy táblaméretek esetén, és a töltőgáz is könnyebben elszökhet. A rozsdamentes acél Pszi értéke kicsit rosszabb, de cserébe erősebb, tartósabb üvegtáblák gyárthatók vele.
 A passzívházaknál az ablakok minősége igen meghatározó. A passzívházak és normál házak közötti árkülönbség jelentős része a nyílászáróknál jelentkezik. Sajnos hazánkban ma még nagyon drágán juthatunk hozzá ezekhez a rendkívül jól szigetelő ablakokhoz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A mi projektünkben négy cégtől kértünk árajánlatot passzívház ablakra:
 
1.)     Az Actual Kft minősített passzívház ablaka a VIVA.MAX márkanevű ablak. Sajnos az árajánlatban 6.300.000 Ft+ÁFA szerepelt, amit nem tudtunk megfizetni.Az Actual KFT alternatív ajánlata egy árban sokkal kedvezőbb megoldás a Matrix Hybrid ablak (2.700.000 Ft+ÁFA), azonban ez nem minősített ablak, és csak a benne lévő üveg Ug=0,4 W/m2k értékének köszönhetően éri el a passzívházaknál előírt Uw<0,8 W/m2K értéket.
 
Ez azért gond, mert hiába nagyon jó az üveg hőszigetelése, a tok és az üveg hőszigetelése között ha túl nagy az eltérés, akkor egyeletlen felületi hőmérsékletekhez vezet, ezért ha az ablak profilja nem éri el az Uf<=0,85-ös értéket (és ennél az ablaknál nem éri el) akkor nem kaphat minősítést. Másrészt az Uw=0,4 W/m2K elfogadásában meglehetősen szkeptikusak voltunk, ráadásul az ilyen üveg G értéke nem éri el a 0,5-ös értéket, tehát szoláris nyereségben veszítünk vele.
 
2.)    Az Internorm nagyon jó minőségű és elképesztő választékot kínáló ablakgyártó cég. A Darmstadti Passivhaus Institut honlapján 4 minősített ablakuk is szerepel. Magyarországon önálló KFT-vel rendelkeznek Internorm Ablak KFT, és viszonteladókon keresztül forgalmaznak. Két viszonteladójukkal is megpróbáltam felvenni a kapcsolatot, kaptam is árajánlatot ablakokra, de egyik sem volt minősített profilból. Az ár Edition profilból (nem minősített változatban) 18.000 Eu, minősített változtaban nem is kaptam árat, csak annyi infót, hogy olyan drága hogy úgysem fogom megfizetni.
 
3.)    Árajánlatot kaptam a Schüco Corona Si 82+ Passzív profiljából is az ablakaimra, 4.800.000 Ft + Áfa árban, itt is sokkal kedvezőbb lenne a nem minsősített profillal 2.700.000 Ft+Áfa. Ezekben az árakban viszont ebből a profilból készült bejárati ajtók is benne vannak, ezzel együtt sokáig ez volt a legjobb áram.
 
4.)    Végül találtam egy osztrák gyártót, 6 éves passzívház ablak gyártási tapasztalattal.
Tőlük vettem meg az ablakokat, az Internorm és az Actual áraihoz képest jóval kedvezőbb, megfizethető áron.
Sajnos azóta a gyárat felvásárolta egy német konszern, amely megszüntette ennek a típusnak a gyártását.
Az alábbiakban ezekről a nálam beépítésre kerülő ablakokról adok műszaki információkat, és a képek is ezekről a profilokról készültek. 
 
(jobbra az általunk beszerelt ablak, balra felülnézeti képe, nyitott állapotban)

      A passzívház bejárati ajtók műszakilag még nehezebben kivitelezhetőek, mint az ablakok. Mivel egy lakáshoz csak 1 db kell, így jelentősége szerencsére nem olyan nagy, mint az ablaké, ezért kisebb súllyal is szerepel. A PHPP számításban is csupán egy Ud érték megadását várják el, és ennek 1-nél kisebbnek kell lennie.

Hazai viszonylatban bejárati ajtónként 1,5 millió forintos ártól felfelé láttam kifejezetten „passzívház bejárati ajtókat” , ennek hatására első körben le is tettem a passzívház ajtó beszerzésének a gondolatáról. Próbáltam mindenféle alternatív megoldáson gondolkodni (pl. 2 db bejárati ajtó egymás előtt), de ezek eléggé barkács megoldások, és hatékonyságuk nem túl jó. Sajnos elsősorban a küszöbök miatt, ott gyakorlatilag nincs se légzárás se hőszigetelés.
Végül az ablakot gyártó  cégnél  rákérdeztem, hogy van-e passzívház ajtójuk. Természetesen, volt a válasz, és megmutatta a kifejezetten passzívházakhoz tervezett brutális hőszigetelésű és vastagságú bejárati ajtót. 
 
Így a passzívház ajtókhoz is jóval olcsóbban jutottam hozzá, mintha a konkurens cégektől vettem volna meg, de azt be kellett látnom, hogy a bejárati ajtókat valamiért a gyártók tényleg sokkal drágábban árulják, mint az ablakokat. Így végül megbékéltem az árral, és cserébe a házon az összes nyílászáró valóban passzívházhoz gyártott és tervezett konstrukció.