PASSZÍVHÁZ ÉPÍTÉS FOLYAMATA
Elmélet és rétegrend

A tetőszerkezet hőhídmentes, és légzáró  kivitelezése tűnt az egyik legnagyobb kihívásnak a passzívház építésekor. A problémák a következők:

-          A megszokott tetőtér beépítési technológiánál a szarufák között helyezik el a hőszigetelést, ami így maximum a szarufák „magasságával” (általában 15cm) megegyező. A mi házunk oldalfalai is 30 cm-es polisztirollal vannak szigetelve, és könnyen belátható hogy felülről még ennél is nagyobb szigetelést kell alkalmazni, mivel a meleg levegő felfelé akar eltávozni.
-          A szarufák vastagsága (ami legtöbbször 7,5cm) hőhidat jelent a hőszigetelő rétegben,mivel a szarufák (fenyőfa)  hőátbocsátási tényezője 0,14, ami majdnem négyszer rosszabb, mint a szarufák közötti hőszigetelésé, mely 0,035. Emiatt a PHPP számításban ennél a szigetelő rétegnél súlyozott átlagot számolunk, ha 80 cm-es tengelytávolsággal vannak rakva 7,5cm vastagságú szarufák akkor a teljes felület 9,4%-a fa (0,14) és csak 90,6%-a szigetelés (0,035).
-          Mivel a szarufák magassága (15 cm) nem elegendő hőszigetelés így a szarufák alatt és fölött is hőszigetelő réteget építettünk ki. A szarufák fölött 16 cm BACHL TECTA PUR hőszigetelő anyagot építettünk be. Ez két oldalán alumínium kasírozású PUR szigetelés 0,024-es hőátbocsátási tényező értékkel. Ezeket hatalmas 2,5 m*1,25 m-es táblákban árulják melyek egymáshoz nút-féderesen kapcsolódnak, ezáltal tökéletesen hőhídmentes burkolatot lehet velük létrehozni. A táblákat felülről 7*5cm-es stafli fákon át csavaroztuk a szarufákhoz. (a stafli fák és a szarufák közé szorítottuk a csavarokkal). Így mindössze ezek az átfutó csavarok okoznak pontszerű hőhidakat a rendszeren. A csavarok méretezésére külön kitérek.  
-          A szarufák belső oldalán alulról hasonló BACHL TECTA PUR ALU réteget rögzítettünk  5 cm-es vastagságban, ami szintén teljes egészében takarja a szarufákat alulról, így a fent részletezett szarufák okozta hőhidak alulról és felülről is takarva vannak szigeteléssel.
-          A ferde tetősík rétegrendje passzívházunknál tehát a következőképpen alakult:
tetőcserép (Creaton Hortobágy)
3cm vastag tetőléc
5cm vastag 7 cm széles stefli fa (ellenléc) a szarufák felett
16 cm vastag BACHL TECTA PUR hőszigetelés (a stafli fák és a szarufák között)
12 mm-es NF vízálló OSB
szarufák 7,5cm*15 cm közöttük BACHL ATN100 polisztirol hőszigetlés 15 cm vastagságban
5cm-es BACHL  PUR ALU hőszigetelés keresztben a szarufák alatt
2cm-es gyalult tetőléc ezeken keresztül rögzítettük a BACHL PUR ALU hőszigetelést alulról a szarufákhoz
A 2cm-es tetőlécek között légrés
Gipszkarton burkolat
 
 -      Normál építési technológiánál a szarufák a koszorú felett áthaladva a fal fölött kinyúlnak és a tetőkinyúlást is azok tartják. A passzívház esetén ez ahány szarufa annyi áttörést jelentene a termoburkon, ami megengedhetetlenül sok hőhídat okoz. Ezért a mi szarufáink a szelemen fán végződtek, és a tetőkinyúláshoz a szarufáktól teljesen függetlenül álszarufákat készítettünk, amiket a falhoz függőlegesen hozzászorított 5cm*20 cm-es pallókba csapolással (fecskefark) rögzítettünk. A szarufákat tartó 5 cm*20 cm-es pallókat a fal 15 cm-es betonmagjába még a betonozás előtt belesüllyesztett 12mm-es menetszárból hegesztett tartókonzolokkal rögzítettük méterenként, ami így összesen méterenként egy db 12mm-es pontszerű hőhidat jelent a szigetelésen keresztül. Ezzel egy másik problémát is sikerült megoldanunk. A szarufák feletti 16 cm-es BACHL TECTA PUR hőszigetelést csak a fal síkjáig vezettük, hiszen a ház termoburka ott fordul át a függőleges fal síkból a ferde tető síkba. (a csatlakozás a fotón látható)  A tetőkinyúlásnál tehát nincsen már ez a 16 cm vastagságú réteg, így ott a szarufáknak 16cm-rel feljebb (közelebb) kell lenniük a cserépsíkhoz, ennek megfelelően rögzítettük az oldalfalon a z őket tartó függőleges pallót.
 
 
A teljes tetőszerkezetet a GRANDÁCS KFT-vel gyártattuk le ács szabász gépükön ami hihetetlenül megkönnyítette, és olcsóbbá is tette a munkákat.
 
A valódi tetőszerkezet rajza: látható, hogy a szarufák a szelemeneken végződnek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az itt található tervet már a GRANDÁCS KFT szakembere készítette el, ennek alapján gyártották le a teljes tetőszerkezetet gyalult fenyőfából az egyes munkadarabokat megszámozták, és nekünk csak a rajz alapján össze kellett állítani, mint egy nagy építőjátékot. Így ezt a munkát sem kellett külső vállalkozóra bíznunk, magunk végeztük el a teljes ács-szerkezeti munkát és az OSB lapok felrakását majd a BACHL TECTA PUR lapok rögzítését is. Ezzel a GRANDÁCS KFT-nek a szabásért és gyalulásért fizetett díjjal együtt olcsóbban lehet kijönni, mintha külső vállalkozóval végeztetnénk el az ácsmunkát, és a minőség pedig összehasonlíthatatlanul jobb.
 
Ezen a terven az álszarufák is láthatóak, és hogy a tetőszerkezet és az álszarufák (ereszkinyúlás) között nincs kapcsolat, így hőhíd sem.
 
 
 
Az álszarufákat is a GRANDÁCS KFT gyártotta le, a függőlegesen állított pallókba és a szarufákba is belemarta a fecskefark csatlakozást, és a szarufák végét is megmunkálták. Nekünk csak a pallókat kellett felraknunk a már bebetonozott menetszárakhoz rögzítve, majd beleillesztettük az álszarufákat. Ezután jöhetett az alulról látszó eresz lambéria felrakása. A cseréplécek felrakását és a cserepezést egy gondos cserépfedő brigádra bíztuk, mert közben bejött egy decemberben nem megszokott havas időszak, és sietnünk kellett.

 

Gyakorlati megvalósítás

Akkor lássuk képekben a fent leírt folyamatokat.

A GRANDÁCS KFT által előre legyártott elemekből összerakjuk a tetőszerkezetet:

A kész tetőszerkezetre felülről 12 NF vízálló OSB lapot csavarozunk, ezen fog feküdni a BACHL TECTRA PUR szigetelő réteg:

A tényleges tetőszerkezet felrakása és OSB lemezzel történő burkolása után került sor az "álszarufák" segítségével az ereszkinyúlás kialakítására. Először az álszarufákat tartó függőleges pallókat csavaroztuk fel az előre a fal betonrétegébe ágyaott menetszárból készített konzolokra:

Ezután a GRANDÁCS KFT által kialakított fecskefark csapolásokba beleraktuk az álszarufákat:

Következhetett az eresz lambériázása, ezen a részen a cserép alatt már csak a lambéria van, ami alulról látszani fog.

A kész ereszt a keleti homlokzatnál lévő erkélyajtónál az erkély felett megszakítottuk, hogy ne árnyékoljon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután elkészült az eresz a BACHL TECTA PUR szigetelő lapok felrakása következett. Ezeket 30-33 cm-es 10-12 mm átmérőjű állványcsavarokkal rögzítettük  egy 7cmX5cm-es stafli fán keresztül a szarufákhoz.

Minden élnél és hajlatnál a BACHL TECTA PUR lapokat gondosan gérbe vágtuk, a lapokat PUR ragasztó habbal összeragasztottuk, és a  vágásnál 33 cm széles teljesen vízzáró szalaggal lezártuk:

Miután felraktuk a tejes felületre a BACHL TECTA PUR elemeket, ezek és a szelemenek, illetve a falazó elem külső 30 cm-es polisztirol rétege közötti kis háromszög alakú réseket precizen kivágott polisztirol elemekkel pótoltuk, amiket Polisztirol ragasztóval rögzítettünk:

 Végül a cserepezés következett, ehhez egy ács brigádot vettünk igénybe: