PASSZÍVHÁZ ÉPÍTÉS FOLYAMATA
1) Födémzsalu

A födémzsalu eleme a bauland falazati rendszernek rendkívül praktikus. 

Amint a képen látszik a külső 20 cm vastag része teljesen megegyezik a falazó elem külső részével, arra LEGO szerűen ráilleszthető. Belül viszont az 5 cm-es rész csak 5 cm magas, így az alsó fal legfelső sorára ez is ráillik, de utána a koszorú és a födém betonja között már nincs polisztirol. Ez az 5 cm-es rész gerendás födém esetén nagyon jól jön, mert  kiemeli a gerendát a koszorú alatti beton fölé annyira, hogy a koszorú vasakat könnyen alá lehet rakni. Monolit födém esetén ennek nincs jelentőssége, viszont nem elhanyagolható az, hogy ezáltal az alsó szintünk magassága mégsem 250 cm hanem 255 cm lett. (mert ezt a tervezéskor még nem tudtuk).

A födémünk tervezett vastagsága 21 cm. Mivel a 25 cm-es elemből 5 cm az előbb említett ok miatt "elvész", így hogy tartani tudjuk a 21 cm-es vastagságot, a koszorú külső oldali falát meg kellett emelnünk. Erre egy nagyon praktikus megoldást találtunk, a falazó elemeket fordítva felraktuk a zsaluelem külső 20 cm-es polisztirol oldalára. Ezzel két célt is elértünk. Egyrészt az 1 cm-es magasítás márt nem volt probléma, másrészt a födém betonozásakor így nem tömődtek el a zsaluelem felső "LEGO" illesztékei, és betonozás után -miután visszaforgattuk a falelemeket- simán folytathattuk a fal rakását a szokott módon.

 

Alul látszik a zsaluelem, és arra fordítva van rárakva a Bauland Extreme elem.(kifelé van az 5cm befelé a 30 cm-es polisztirol). Ez részben megvédi a betonozásnál a koszorúelemet az eltömődéstől, másrészt külső zsaluként működik. Betonozás után ezeket az elemeket beforgattuk a helyükre, az 5 cm-es polisztirol aljáról levágtuk az illeszkedő részt, ezzel visszanyertük azt az 1 cm-es részt amit a 21 cm-es födémvastagság miatt elveszítettünk.

 

2) Födém

A tervezés során monolit födém elkészítése mellett döntöttünk. A monolit födém a DOKA zsaluzat bérlési költségei miatt drágább, mint egy leier vagy E-gerendás födém, de pl. lépéshangszigetelési mutatói lényegesen jobbak. Mégis, a fő ok, amiért a monolit betont választottuk, hogy ki akartuk próbálni a mennyezethűtést. Ez egy rendkívül egyszerű, olcsó, és praktikus légkondicionálási megoldás. A monolit födém alsó vasalatához 900m padlófűtés csövet rögzítettünk, és ezt bebetonoztuk a födémbe. Nyáron ebben a csőrendszerben keringetjük a talajszondánkban lévő folyadékot. A 100 m mély talajszondába -mire le és visszaér - a folyadék kb. 14 fokra hűl le ez pedig lehűti a födémet, ami hatalmas tömegével meghatározza a ház alsó szintjének hőmérsékletét. Sajnos a fölső szint tetőtér beépítéses, így nincs felette födém, oda nem tudtunk ilyen mennyezethűtést rakni.

A födmézsaluzatot a BIX-P KFT-től béreltünk, aki nagyon korrekt partnernek bizonyult: www.bix-p.hu

A födém elkészítésének első lépése a DOKA zsaluzat felrakása a bérbeadótól kapott zsaluzási terv alapján. Ez egy napot vett igénybe. A következő napon lézeres szintező segítségével milliméter pontossággal beállítottuk a zsaluzat magasságát. Ahol a kész zsalu táblákat nem használhattuk beszabtunk OSB lapot, és az egészet letakartuk nylon fóliával, hogy a zsalu lebontása után ne kelljen napokig tisztítanunk majd a táblákat.
A födém vasalási terve itt található.
Az alsó vasalat (15*15/8-as háló+ erősítő vasak) felrakása után az alsó hálóhoz rögzítettük 2*6 körben (a két lakás külön külön) a 900m padlófűtés csövet. Ehhez villanyszerelési boltban kapható kábelkötegelőt használtunk.
 
 Nem feledkeztünk meg a szobákban a mennyezeti lámpák dobozának berakásáról és kábelezéséről a födémbe, mert később ezt már hatalmas munka lenne bevésni a monolit betonfödémbe.
 
 
 
 
 
Ezután elhelyeztük a felső vasalást, és a födémet a felső falazattal összekötő vasakat.
Kiálltunk a lépcső fogadó vasaival is a födémből.  Itt is beraktuk a csatorna rendszer zuhanytálca kiállását a födémbe (mint az alaplemeznél).
Végül kb. 2 heti zsaluzás, vasszerelés, fűtőcső szerelés után gépi betonpumpával fél nap alatt kiöntöttük betonnal a 21 cm vastag födémet. Nagyon figyeltünk a megfelelő vibrátoros tömörítésre, hogy a padlófűtés csövek környezetében ne maradjanak légbuborékok.