PASSZÍVHÁZ ÉPÍTÉS FOLYAMATA
Lemezalap

A passzívház építésének legalapvetőbb feltétele, hogy a teljes házat hőhíd-mentesen egy termo burokkal kell körülvenni. Ez nemcsak a falra és a tetőre, hanem az épület alatti részre is vonatkozik, mégpedig a terhelést viselő főfalak alatti részre is. Ez tehát azt jelenti, hogy a főfalak alá is hőszigetelést kell rakni, nem lehet egy beton sávalapon elkezdeni a fal építését, hiszen ebben az esetben a főfalak a hőt a föld felé akadálymentesen leadhatnák, ami hatalmas hő-hidat jelent. Mivel olyan teherbírású hőszigetelő anyag nem létezik, ami elviselné 40cm vastagságban a teljes ház súlyát, így gyakorlatilag nem lehet a hagyományos sávalapozást alkalmazni. (sávalap= 40 cm szélességben kb 80 cm mélységben kiássák az alapot, ezt töltik meg betonnal, és erről indítják a teherhordó falakat.)

A probléma megoldása a lemezalap. Ez annyit jelent, hogy az egész épület teljes területe egy 25 cm vastag statikailag méretezett vasbeton lemezen helyezkedik el. Erre terhelődik rá a főfalakon keresztül az épület teljes súlya, de mivel ezáltal a súly nem egy 40 cm szélességű sávon, hanem a mi esetünkben 150m2-en oszlik meg, így a felületegységre eső terhelés kisebb. Ehhez már létezik olyan hőszigetelő anyag (un. XPS Extrudált polisztirol lap) ami elviseli ezt a terhelést.  
A lemezalapon lévő feszültségeloszlási kép itt található: 
Akkor lássuk konkrétan házunk alapozásának részleteit.
 1. 80 cm mélységben kiástuk a teljes bruttó alapterület alatti részt, és elszállíttattuk a kiemelt földet. Az épület tényleges méreteinél minden irányban 40 cm-rel nagyobbra szedtük ki az alapot, hogy legyen helyünk egy szigetelésvédő fal (10cm) felépítésére, továbbá a lemezalap oldalsó hőszigetelésére (20cm) is.
 2. Döngölővel vízszintes tömörített réteget hoztunk létre
 1. Jól tömöríthető bányakaviccsal lapvibrátorral teljesen sima és vízszintes felületet hoztunk létre. Tömörítés után cm-es pontossággal elhelyeztük a csatorna rendszert, a levegő bevezetést, a víz és a villany bevezetést, így minden közművel alulról állunk be a házba, az oldalfalon vagy tetőn nem kell már egyetlen vezetéknek sem áthaladnia.
 1. Ezt a felületet lebetonoztuk, hogy a hőszigetelést alulról megóvjuk a későbbi „vakondtámadás”-tól, és egyéb dolgoktól. 
 1. Az épület főfalaitól kifelé 20 cm-es távolságra (az épület körül) 3 sorból álló LEIER 10cm-es betonválaszfal téglából 65 cm-es falat húztunk, hogy ez a lemezalap oldalsó szigetelését védje mechanikai sérülésektől, és a vízszigetelésnek tartófalként szolgáljon. 
 1. A vízszintes betonrétegre, ami ekkor 65 cm-rel helyezkedett el a ház 0 pontjától, vízszigetelést helyeztünk el. Úgy döntöttünk, hogy nem a hagyományos bitumenes vízszigetelést alkalmazzuk, hanem 1mm-es lágyPVC borítást fektettünk a teljes területre, és összehegesztettük  a fóliát a csatlakozásoknál. Ennek előnye, hogy szakítószilárdsága nagyságrenddel nagyobb, mint a bitumenes nehézlemezeké, és teljesen szigetel radon gáz ellen. Ára nem lényegesen drágább a nehézlemeznél, mi 600 Ft/ÁFA /m2 áron szereztük be.
 1.  A függőleges falak mellé 20 cm vastagságú AT-N-100-as hőszigetelő lapokat fektettünk 50 cm-es magasságban. (100*50 cm lapokkal fektetve körülraktuk az épületet.) Ennek a szigetelésnek a belső síkja már a későbbi főfalak külső síkjával egyezik meg.

 

 

 

 

 

 1. Az épület teljes alapterületében Bachl XPS30 Extrudált polisztirol hőszigetelést fektettünk le 28 cm vastagságban. Eredetileg 2*14 cm-es réteget rendeltünk, de a gyártó végül is 4 rétegben szállította le, 3*8 cm és 1*4 cm-es hőszigetelést raktunk le.  A képen látható végeredmény: megvan a 25 cm-es mélységű medence a lemezalap számára.
 
 
 
 
 
 1. Az XPS lapot leterítettük vastag polietilén fóliával, majd megkezdődhetett a lemezalap vasszerelése. Szerelési terv itt tekinthető meg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 1. Másfél nap vasszerelés után egy délutánba került az alap kiöntése betonnal, és annak elsimítása.
 2. Végeredményben a vasbeton lemezalap alatt végig 28 cm vastag hőszigetelés van, az oldalát a föld alatt 20 cm-es hőszigetelés védi+10 cm betonfal, köztük lágyPVC lemez.
 1. Mint látszik az épületünk 0 pontja, ami megegyezik az oldalsó 10 cm-es szigetelésvédő fal tetejével, még magasabban van mint a lemezalap síkja. Ennek oka, hogy a lemezalapra a későbbíekben még 8 cm-es AT-N-100-as hőszigetelés, és 6 cm felbeton kerül. Mivel a Bauland falazó elem magassága 25 cm-es és mi pontosan 250 cm-es belső magasságot akartunk elérni, így nem indíthattuk egyből a lemezalapról az első sor Bauland elemet. (mert ekkor ez a 8cm+6cm magasság az első elemből elvész, tehát 10 sor helyett 11 sor falazóelemet kell használnunk, ráadásul az alsó szint magassága 250 cm helyett 260 cm lesz, ami azt jelenti, hogy a felső szintet alacsonyabbra kell építenünk. Úgy oldottuk meg a problémát, hogy ezt az alsó 14 cm-es réteget AT-N-200-as hőszigetelésből kivágott 20cm-és és 5 cm-es vastagságú lapokkal körbezsaluztuk, és kiöntöttük betonnal. Ennek a módszernek a magasságbeállításon kívül volt egy hatalmas előnye is, milliméteres pontossággal be tudtuk állítani a kezdő sor alatti réteget, így tökéletesen vízszintes felületről indíthattuk el a Bauland elemek felrakását.