PASSZÍVHÁZ ÉPÍTÉS FOLYAMATA
Elmélet

A passzívház nyílászáróinak beépítése eltér a hagyományostól.  Az ablakok csatlakozása a homlokzathoz ugyanis hő-hídként jelentkezik, aminek a mutatószáma a PSZI(beépítés) és nagyban függ a beépítési módtól.

A mi épületünk EPS zsalus rendszerű, kívül 30 cm EPS utána 15 cm teherhordó beton mag, belül pedig 5 cm EPS. Az ablakok rögzítési síkja a 30 cm-es külső EPS rétegben van, kb. 15 cm-re a külső falsíktól. Ennek egyrészt az az oka, hogy ebben a helyzetben a beépítési hő-híd minimális, másrészt ha beljebb tennénk a betonmag síkjába, akkor a 30 cm KÁVA nagy árnyékolást jelentene.

Az EPS zsalus rendszer előnye, hogy a külső 30 cm-es EPS réteg könnyen elviseli az ablak súlyát, teherhordóként működik, így az ablakokat a beton maghoz elegendő vékony tokrögzítőkkel rögzíteni, mert ezek feladata nem az ablakok megtartása, hanem csak a pontos helyzetének beállítása addig, amíg az EPS és az ablaktok közötti részt PUR habbal nem fújjuk ki és az nem rögzíti be az ablakot.

Viszonylag egyszerű az ilyen szerkezettel épülő házakhoz az ablakok méretének a meghatározása is. Az ablakok magassága ugyanis a 25 cm-es elemek miatt célszerűen 25cm egész számú többszöröse kell legyen a szélesség pedig az 5 cm-el oszthatónak kell lennie. Ezek a beépítési méretek, a gyártási méretnek mindkét irényban 2-2 cm-rel kisebbnek kell lennie, hogy az ablak körül 1-1cm rés maradjon a beállításhoz és a PUR hab számára a rögzítéshez.

Ugyanez a feladat egy téglafalra ragasztott EPS rendszer esetén nagyságrendileg nagyobb, hiszen ott olyan konzolokat kell gyártani amik az ablakok súlyát ráterhelik a téglafalra hiszen a ragasztott EPS nyilván nem képes annak felvételére.  A konzolok ugyanakkor hőhidak…

A másik probléma amit meg kell oldani; az ablaktok és az EPS közötti rés légtömör lezárása. A PUR hab ugyanis, ami kitölti ezt a rést, nem légtömör. Ezért az ablak tokra kívül és belül is ILLBRUCK szalagot kell ragasztani, ami rögzítés után eltakarja a PUR habbal kifújt rést. A belső szalag párazáró kell hogy legyen, a külső viszont páraáteresztő, hogy amennyiben mégis bejut a résbe a pára az kifelé ki tudjon száradni.

Az ILLBRUCK szalagról itt lehet olvasni, és a katalóguson a beszerzési hely is megtalálható, 50m-es tekercs ára kb. 15.000 Ft.  (Ezt csak tájékoztatásul azért írom le, mert mi az építésnél a ház egy részébe az ablakok berakását az egyik legnagyobb magyarországi passzívház ablakokat is forgalmazó cég szakemberétől rendeltük meg. Ő a munkát meglehetősen drágán ugyanakkor rossz minőségben végezte el (volt ablak, amit ki is kellett vennünk később, mert több mint 2 cm-t tért el a függőlegestől a beállítása) és az ILLBRUCK szalagokat az árának a négyszereséért számította fel, amit sajnos csak utólag tudtunk meg. Természetesen a többi ablakot és a bejárati ajtókat  már magunk állítottuk be, és az ILLBRUCK szalagokat is sikerült megfelelő áron beszereznünk hozzá, a fotók már erről készültek.

Gyakorlat

A szalagok felragasztása az ajtó külső és belső oldalára: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tokrögzítő rögzítése a tokhoz  (az ajtóhoz erősebbeket használtunk mint az az ablakokhoz):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ajtó függőleges helyzetbe állítása, és a tokrögzítővel a helyzet fixálása a falhoz: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rés körbefújása PUR habbal, ezáltal az ajtó végleges rögzítése:

 

A szalagok rögzítése a falhoz, a PUR habbal töltött rés eltakarása, majd a belső gipszkarton burkolat felragasztása a végleges felület kialakítása: