PASSZÍVHÁZ ÉPÍTÉS FOLYAMATA
1) Falazás - felső szint

A ház felső falazatának elkészítése gyakorlatilag megegyezik az alsó falazással, azzal a nem lényegtelen különbséggel, hogy itt már komoly vasalást kellett rakni a 15 cm-es teherhordó betonba. Ennek az oka az, hogy mivel a ház tetőtér beépítéses, nincs a fal fölött födém ami összetartaná a falat. A tető tehát a térdfalakat szét akarja feszíteni, ezért kell vasalással megerősíteni. Első statikai vasalási tervként rengeteg vas került a felső falba, de azután sikerült a statikusnak egy olyan megoldást találni, hogy a tető csúcsszelemenjét alulról a belső falakban elrejtett zártszelvényekkel alátámasztotta, és ezzel a tetőnek a falakra jutó feszítő nyomása az 1/3-ra csökkent. Így már elegendőnek bizonyult vízszintesen 25 cm-ként kívül belül egy-egy 8-as vasat elhelyezni, és függőlegesen pedig 15- ill. 20 cm-ként kívül belül egy-egy 8-as vasat.

 

A betonozás itt is 2-3 soronként kézi erővel történt.  Egyszerű felvonóval a betont talicskával juttattuk fel a felső szintre. Ehhez egy fővel kellett megnövelni a segédmunkások számát, és a vasalással együtt a 8 felső sor kirakása és betonozása 8 napot vett igénybe.

Itt sem felejtettük el a szellőzést és a csatornát elhelyezni a falakban.
2) Erkély rögzítés

A felső szint falazásakor kellett elgondolkodnunk azon, hogyan fogjuk az erkélyeket rögzíteni. Az erkélyek a képen látható fém szerkezetűek lesznek. Ezeket a másik házon simán a téglafalon átmenő csavarral rögzítettük. Itt azonban 30 cm-es külső polisztirol réteg van ami puha, nem tartja meg a csavart, és ha a csavart a betonhoz rögzítjük akkor is lehajlik a polisztirolban 30 cm-en. Ezért konzolos tartókat tervezett statikusunk az alábbia rajz szerint.

Ezeket a tartókat kellett elhelyeznünk a falban, amit úgy sikerült a legkisebb roncsolással megtennünk, hogy a falelemek fugáiba raktuk bele a 12mm átmérőjű menetes szárból készített konzolokat.                                                        

A menetes szárak vége 6 cm-t nyúlik ki a falsíkból, ehhez fogjuk rögzíteni az erkélyt.

Léteznek olyan bonyolult megoldások, amikkel a monolit betont viszonylag kis hőhíddal lehet a falsíkban elválasztani az erkély betonjától, ezek pl. a Schöck cég Isokorbjai: http://www.schoeck.at/de_at/produktloesungen de ezek méregdrágák (kb. 50.000 Ft/m) és a hőhíd amivel járnak többszöröse a fent leírt fillérekbe kerülő megoldásénak.