PASSZÍVHÁZ ÉPÍTÉS FOLYAMATA
1) A Falazat

A ház főfalait polisztirol zsalukból álló falakkal terveztük.

Ez a képen látható falazat a beton zsalukövekhez hasonlít azzal a különbséggel, hogy az elemek egymáshoz LEGO- szerűen összekapcsolhatók, így hőhídmentesen illeszkednek. A PHPP számítások szerint nekünk az alsó szinten 25cm –es polisztirol a feslő szinten pedig 35 cm-es polisztirol szigetelésre volt szükségünk. (felül a beépített tetőtér miatt nagyobb a hűlő felület). Több magyarországi gyártó közül a Bauland KFT termékeit választottuk, mert nekik van egyedül 40 cm vastag (Bauland premium) és 50 cm vastag (Bauland Extreme) elemük is.  Az előbbi belül 5cm polisztirol, kívül 20 cm polisztirol a kettő között pedig 15 cm teherhordó betonréteg. Az Bauland Extrem elem pedig belül 5cm polisztirol, kívül 30 cm polisztirol közötte pedig a 15 cm-es betonréteg.  A házon belüli teherhordó falak (a lépcsőházat határoló falak) Bauland Basic elemekből készültek (kívül-belül 5-5 cm polisztirol, közötte pedig 15 cm beton).

2) Falazás

Az alapozás részben leírtuk a fal alatti kezdő –magasság beállító- sor kialakítását. Erről indítottuk az első sor Bauland Premium elemet. Egyszerre 2-3 sort raktunk ki, azután kézi betonozással feltöltöttük betonnal a felső sor közepéig. Ennek a módszernek az előnye, hogy a beton kézzel csömöszölve tökéletesen tömöríthető. Elképzelhető megoldás a teljes szint kirakása, majd kívül belül megfelelő kitámasztás után egyszerre betonszivattyúval kibetonozni. A módszer hátránya, hogy támasztó zsaluzatot igényel, és véleményünk szerint -mivel vibrátor nem használható mert szétverné a polisztirol falelemet- nem lehet megfelelően tömöríteni a betont ezzel a módszerrel. A mi kézi módszerünk nyilván munkaerő igényesebb, de a 10 sort 2 kőműves + 2 segédmunkás 5 nap alatt felrakta és kibetonozta, ami biztosan olcsóbb megoldás mint kívül belül támrendszert kiépíteni és betonpumpával kibetonozni.

Falsarokképzés

A sarkoknál az egyik elemből az 5cm-es részt a képen látható módon kivágtuk, és egy 15*15-ös polisztirol darabbal kipótoltuk a hiányt.

 

 

 

 

 

 Az egymás fölötti sorokat eltolással illesztettük egymáshoz.

Az alsó szinten csak a sarkokat vasaltuk ki, és vízszintesen raktunk be méterenként egy –egy szál 8-as betonvasat.  
Az ablakok (erkélyajtók) feletti sorba a képen látható áthidaló vasalatot készítettünk, melyet bekötöttünk a koszorúba is, dupla magasságú kengyelekkel.
 
 
 
 
 
 
Az áthidalók alátámasztása hagyományosan dúcokkal, vagy a falelemekkel is történhet.

A közbenső falaknál csak a belső 5 cm-es polisztirolt kell kivágni és vassal bekötni a betont.

 
 
 
 
 
A falazás közben nem feledkeztünk meg a falakban futó lefolyócsövek és légtechnikai csövek elhelyezéséről sem.
 
 A 10. sor felrakása után a koszorú elemek felrakása következett, így készült el a az alsó fal: