PASSZÍVHÁZ TERVEZÉSE

Tevező: Trombitás és Zoltai Mérnökiroda KFT 1162 Budapest Ferenc u.128.

 

A passzívházak többnyire a fejlécben is szereplő ultramodern külsővel rendelkező építmények, többnyire hatalmas önálló telkeken. Mi ezzel ellentétben teljesen hagyományos kinézetű, Budapest aprótelkes családi övezetébe illő házat akartunk építeni, ahol az építészeti szabályok nem is nagyon engednék meg az ilyen extravagáns kinézetű lakóépület elhelyezését.

A városi környezetben nem valósítható meg a ház optimális tájolása sem, mert az építmény elhelyezésére rendelkezésre álló terület gyakorlatilag 100%-ig meghatározza az építmény tájolását.

A mi telkünk ezen belül nagyon jó adottságú volt, a ház 12 ablakából 8 déli, kettő pedig nyugati tájolású. A telken kétlakásos társasház építhető, ezért mi is két lakást terveztünk. Ez viszont azt eredményezte, hogy az egyik lakás jobb, a másik rosszabb elhelyezkedésű, hiszen az egyiknek van egy keletre néző ablaka, ami a másik lakásnál nyugati. Ráadásul a szomszéd telken elhelyezkedő épület is ezt a rosszabbul tájolt lakást árnyékolja délről.  Így, mint a PHPP számításokon is látszik, ennél a lakásnál igencsak meg kellett harcolni a 15 W/m2év érték eléréséért.

A házunk tervezésénél volt még egy nagyon komoly szempont, amit figyelembe vettünk. 4 évvel ezelőtt már építettünk egy gyakorlatilag ugyanilyen kétlakásos társasházat légvonalban kb. 5 km-re ettől a háztól, azt még hagyományos technológiával (képünkön, jobbra). A két ház Magyarországon egyedülálló módon korrekt összehasonlíthatóságot fog eredményezni energiafelhasználás terén.

 

A kerületi rendezési terv ebben az építési övezetben 5m-es maximális építménymagasságot ír elő. Ez elég szerencsétlen érték, mert éppen alkalmatlan két önálló födémmel rendelkező szint létrehozására.  Ennek megfelelően 1 szint+ tetőtér beépítéses házban kellett gondolkodnunk. A tetőtér beépítés viszont nem jellemző a passzívházakra, hiszen nyilván olcsóbb és egyszerűbb egy lapos födémet szigetelni , és légtömören lezárni, mint egy tetőteret. A tetőtér szigetelésével és légtömör lezárásával részletesen foglalkozunk az építés részletezésénél.

A ház északi, és utcára néző keleti oldala: