NAPELEM

A ház 2010-ben épült fel. A piacon akkor még nem voltak jó megtérüléssel kecsegtető napelemes rendszerek, kilowattonként bőven milliós nagyságrendű ajánlatok közül válogathattunk. Ezért néhány évig nem is terveztük napelemek telepítését.

A napelemek ára a folyamatos csökkenés következtében 2013-ban érte el azt a szintet, amikor már egyértelműnek láttuk, hogy érdemes a dél-nyugati, viszonylag nagy tetőfelületre napelemet tenni. A ház éves nappali áramfogyasztása indokolttá tett volna akár 8 kW napelemet is, de helyszűke miatt végül 4,9 kW-ot telepítettünk. 
A választott napelem a dél-koreai STX 245W-os polikristályos elem lett, melyből 20 db-ot helyeztünk el állítva a tetőre. Ehhez egy Fronius IG TL 5.0 inverter társul.

45 Ft/kWh egységárral számolva évente kb. 230 ezer Ft-ot fog a rendszerünk megspórolni a villanyszámlából. A rendszert a http://naprakesz-napelem.hu/ cégtől vásároltuk, telepítéssel együtt bruttó 2,3 millió Ft-ért. Ez azt jelenti, hogy a beruházás okozta megtakarítás 10%-os kamatnak feleltethető meg, melynél többet ma nehezen kaphatunk.

Kiderült, hogy a rendszer képes elérni a csúcsteljesítményét is, volt már olyan pillanat, hogy 4950 W-ot jelzett az inverter.